TIPS & TRICKS | Reizen met handbagage

Reizen met handbagage spaart je niet alleen heel wat geld uit, je wint ook tijd aangezien je niet moet wachten aan de bagageband bij het arriveren op je bestemming. Je kan sneller een taxi of bus nemen, of naar het auto rental office gaan. Je hebt geen incheckbalie nodig, er is geen eventuele schade aan je teerbeminde suitcase en er is geen kans op diefstal.

Stressvrij citytrippen, heerlijk! Toch zijn er enkele tips die je kan gebruiken om je avontuur met handbagage zo easy mogelijk te maken.

 

Up to date | Know your limits

Wat mag je meenemen als handbagage? Iedere luchtvaartmaatschappij heeft wel een eigen regelgeving. Scroll daarom wat verder naar onder en maak gebruik van het beknopte luchtvaartmaatschappij-schema dat ik heb opgesteld.


Vloeistoffen? Gebruik een doorzichtige, afsluitbare zak waarin alle afzonderlijk verpakte vloeistoffen zitten. Iedere verpakking heeft een maximum hoeveelheid van 100 ml. Alle vloeistoffen samen hebben een maximale hoeveelheid van 1 liter.

Wat wordt bedoeld met ‘vloeistoffen en gels’? Crèmes, lotions, oliën, shampoo, parfums, douchegels, tandpasta, mascara, lippenstift, haargel, hoestsiroop, …

TIP: een tube tandpasta heeft meestal een inhoud van 75 ml. Geen enkel excuus dus om je tanden niet te poetsen op reis! Oja, ook een selfiestick is toegelaten. 😉

Niet meenemen!
Nagelknipper, schaartje, meer dan 5 aanstekers, haarlak en deodorant in gasvorm.


Vluchtinformatie

Tip voor Ryanair-reizigers. Tegenwoordig werkt Ryanair met een incheck-fee. Als je niet op voorhand (online) ingecheckt hebt, moet je ter plaatse op de luchthaven een ‘boete’ betalen van minstens €45 per persoon. 


Douane l Security

Bied het zakje met vloeistoffen, gels en medicijnen aan voor controle en leg het in een van de daartoe voorziene controlebakjes.

Doe je jas/mantel uit en leg het in een van de daartoe voorziene controlebakjes. Ook je riem moet uit en broekzakken moeten geledigd worden. Schoenen hou ik meestal aan (sneakers zijn nooit een probleem); ongelofelijk veel bacteriën op de grond van de security check.

Haal je laptop en andere elektronische apparatuur uit je handbagage en bied het aan aan de security. Reis je naar USA? Dan moet ook alle apparatuur opgeladen zijn. Douanebeambtes kunnen vragen om die even in te schakelen en te testen. Platte batterij? Dan bestaat de kans dat je die moet achterlaten.

Reis je met een baby en maak je je zorgen over babyvoeding? Lees dan dit artikel.

‘Piep’ je? Dan mag je gerust vragen om het uitgebreid fouilleren in een aparte ruimte (recht op privacy) te laten doorgaan.


Buy the right bag

Zalando is mee met haar tijd. Sinds kort kun je nu ook het geschikte reismodel kopen op hun zalige webshop. Mijn favoriete handbagage model? Da’s zeker deze Eastpak Travers S/Aminimal met blauw & cognac-tinten. Hun andere modellen die geschikt zijn voor handbagage vind je trouwens hier: handbagage.

Collage Zalando Eastpak handbagage

 

Inpakstress

Only pack what you need. Reizen met handbagage levert je veel voordelen op, maar vermoedelijk is de kans groot dat je op je bestemming een of meer aankopen nog in die kleine koffer moet stoppen. Hou daarom zeker 15-20% van alle ruimte over.


Toiletzak

Zoals eerder vermeld, let op met de toegestane hoeveelheden vloeistoffen. Stop alles in een doorzichtig, afsluitbaar zakje en zorg dat dit bovenaan in je handbagage zit. Je moet dit sowieso uithalen bij douanecontrole.

Vaak krijg je op je hotelkamer allerlei zeepjes en shampoos. Heb je het liefst je eigen conditioner en dagcrème? Koop dan zo’n handig setje met travel-size potjes dat je gemakkelijk zelf vult naar eigen wens. Ikea heeft enkele leuke travel spulletjes zoals deze kleurrijke flesjes (link).

IMG_6421_Fotor_Fotor_Collage

 

TIP: Ikzelf zorg altijd voor nog een kleiner doorzichtig, afsluitbaar zakje waarin ik dan ook mijn hand- en dagcrème stop zodat ik m’n gezicht en handen even kan hydrateren op het vliegtuig, of net nadat ik geland ben!


iPhones – iPads – Laptops – Camera’s

Beperk je tot je eigen smartphone en eventueel een tablet of laptop. Download enkele online magazines zodat je ook geen tijdschriften en/of boeken meer hoeft mee te nemen. Kies een compacte camera en neem maar één (geschikte) lens mee.

Kabels verzamel je in een aparte zak. Netjes en overzichtelijk. Opnieuw uit het Ikea ‘travel’ assortiment (link).

IMG_6465_Fotor


Inpaktechnieken

Maak op voorhand outfit-combinaties en stem kleuren op elkaar af. Zo kun je je broek van de tweede dag combineren met het T-shirt van de eerste dag en heb je toch een volledig nieuw samengestelde outfit.

The art of rolling. Rol je shirts, truitjes en broeken op. Je bespaart heel wat plaats én vermijdt kreuken. Om te zien hoe je dat het meest efficiënt doet & andere tips, kijk naar het filmpje hieronder van Heathrow Airport.

IMG_6421_Fotor_Fotor_Collage3

 

 


 

15-20% ruimte

Terugkeren betekent niet alleen extra aankopen, maar ook vuile was. Gebruik zo’n handige waszak, van Ikea bijvoorbeeld (link), en laat alles wat flexibel los zitten zodat je met die waszak alle verloren gaatjes kan opvullen.

IMG_6421_Fotor_Fotor_Collage2

 


 

Have a safe trip! Lori ©


 

Schermafbeelding 2016-01-12 om 19.07.05

Deze afmetingen & limieten zijn gebaseerd op de laagste formules per luchtvaartmaatschappij. Het kan zijn dat er meer toegelaten wordt, naargelang je betaalde pakket.

PS. Met een luchtvaartmaatschappij als Ryanair moet je wel eens wat aandachtiger zijn. Zij garanderen een plaats in het vliegtuig voor 90 handbagage-stuks. De overige worden ingecheckt en mag je bij het instappen achterlaten om vervolgens in het ruim geplaatst te worden. Dit kan een streep door je rekening zijn als je nu nét alle eerstgenoemde voordelen van handbagage wél wil benutten. Ga daarom meteen aan de gate aanschuiven van zodra die bekend is (=op het digitale bord te zien is).  Hetzelfde geldt voor EasyJet & JetairFly. 

 


Met dank aan Ikea (Oona).

 

7 thoughts on “TIPS & TRICKS | Reizen met handbagage”

 1. reshma schreef:

  Handige tips, ga ik zeker onthouden!

  1. lorivandyck schreef:

   Joepie! Ik hoop dat je er heel wat aan hebt! 😉

 2. Janna schreef:

  Handig artikel, voor die opvouwtips 🙂

 3. alexa schreef:

  wat een super goede tips! bedankt!

 4. Lauren schreef:

  Amai, dit is nog eens een handig artikel! Heb het alvast opgeslagen voor wanneer ik zelf nog eens op reis ga 😀

  1. lorivandyck schreef:

   Oooh fijn om te horen, thanks!

 5. Tessa schreef:

  Misschien ook nog het vermelden waard is dat smartphones, tablets en laptops moeten opgeladen zijn indien je naar de USA reist. De douane kan vragen om het toestel aan te zetten, als dat niet mogelijk is (= platte batterij) kunnen ze verbieden het toestel mee te nemen op het vliegtuig.
  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *